Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2024?

Met de aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling in 2027 en de start van het afbouwen hiervan, vragen veel consumenten zich af: zijn zonnepanelen nog rendabel na 2024? In deze blog leggen we uit hoe de salderingsregeling werkt, wat er verandert na 2027, en hoe dit de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloedt. We laten ook zien dat zonnepanelen, ondanks de veranderingen, nog steeds een slimme investering zijn.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling stelt eigenaren van zonnepanelen in staat om de stroom die zij opwekken maar niet direct verbruiken, terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom wordt afgetrokken van de stroom die op andere momenten van het net wordt afgenomen, wat resulteert in een lagere energierekening. Dit is vooral voordelig omdat je voor de teruggeleverde stroom dezelfde prijs (inclusief energiebelasting en btw) krijgt als voor de afgenomen stroom.

Wat verandert er na 2027?

Volgens het nieuwe coalitieakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC wordt de salderingsregeling in 2027 in één keer afgeschaft. Dit betekent dat je vanaf dan geen volledige vergoeding meer krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het net. In plaats daarvan ontvang je een lagere terugleververgoeding die

Zijn Zonnepanelen nog rendabel na 2024?

Ja, zonnepanelen blijven rendabel, zelfs na 2027. Hier zijn enkele factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloeden:

  1. Zelfconsumptiepercentage: Hoe meer opgewekte stroom je direct zelf verbruikt, hoe sneller je je investering terugverdient. Na de afschaffing van de salderingsregeling wordt het nog belangrijker om je stroomverbruik af te stemmen op de opwekking van je zonnepanelen, bijvoorbeeld door overdag je elektrische apparaten te gebruiken.
  2. Energieprijzen: Stijgende energieprijzen maken eigen stroomopwekking steeds aantrekkelijker. Als de energieprijzen blijven stijgen, wordt de besparing op ingekochte stroom groter, wat de terugverdientijd verkort.
  3. Terugleververgoeding: Na 2027 ontvang je een lagere terugleververgoeding voor de stroom die je niet zelf verbruikt. Dit zal de terugverdientijd verlengen, maar met slimme aanpassingen in je verbruikspatroon kun je dit effect beperken.
  4. Kosten van Zonnepanelen: De aanschafkosten van zonnepanelen dalen doorgaans door technologische vooruitgang en schaalvoordelen. Lagere aanschafkosten verkorten de terugverdientijd.
  5. Energieopslagsystemen: De ontwikkeling en daling in kosten van thuisbatterijen maken het mogelijk om meer zelf opgewekte stroom te gebruiken. Dit kan de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk verkorten.

De investering blijft aantrekkelijk

Hoewel de terugverdientijd van zonnepanelen na 2027 langer kan worden zonder de salderingsregeling, blijft de investering aantrekkelijk door de besparingen op energiekosten, de bescherming tegen stijgende energieprijzen, en de duurzaamheid van de investering. Door optimaal gebruik te maken van zelf opgewekte stroom en nieuwe innovaties in energieopslag, kan de terugverdientijd beheersbaar blijven. Het blijft daarom interessant om in zonnepanelen te investeren, zelfs na de afschaffing van de salderingsregeling.

Wil je weten of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak? Vul hieronder de gratis dakcheck in en wij nemen contact met je op!

Gratis adviesgesprek

Benieuwd of Zonnepanelen wat voor jou zijn? Vul het onderstaande formulier in voor een adviesgesprek, geheel vrijblijvend!

Zonnepanelen zonder aanbeatling

Geheel vrijblijvend adviesgesprek

Offerte zonder dat je ergens aan vast zit


"*" geeft vereiste velden aan

Waarover wil je advies ontvangen?