Terugleverheffing bij zonnepanelen: Wat betekent dit voor jou?

Met de toenemende populariteit van zonnepanelen in Nederland, zijn er nieuwe ontwikkelingen in de energiemarkt die invloed hebben op zonnepaneel eigenaren. Een van de meest besproken veranderingen is de invoering van de terugleverheffing. In deze blog leggen we uit wat deze heffing inhoudt, waarom je ervoor moet betalen, hoeveel dit kan kosten, welke energieleveranciers deze kosten in rekening brengen en of dit invloed heeft op de terugverdientijd van je zonnepanelen.

Wat houdt de terugleverheffing in?

De terugleverheffing is een extra kostenpost die sommige energieleveranciers vanaf 1 oktober 2023 in rekening brengen voor klanten met zonnepanelen die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze heffing wordt berekend op basis van de hoeveelheid kilowattuur (kWh) die je jaarlijks teruglevert. De gedachte achter de heffing is dat de kosten die energieleveranciers maken door het verwerken van de teruggeleverde stroom worden doorberekend aan de zonnepaneeleigenaren.

Waarom moet je betalen voor het terugleveren?

De stijgende energieprijzen en het toenemende aantal zonnepanelen zorgen ervoor dat er meer elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net. Dit brengt extra kosten met zich mee voor energieleveranciers zoals Vandebron, die aangeven dat deze toename voor hen extra kosten betekent. De wisselende stroomprijzen en opbrengsten van zonne-energie zorgen voor variabele kosten, omdat goedkope zonnestroom soms tegen hogere prijzen moet worden ingekocht of tegen lage prijzen moet worden verkocht. Door de terugleverheffing willen energieleveranciers deze kosten eerlijker verdelen, zodat niet alleen klanten zonder zonnepanelen deze lasten dragen.

Bij welke energieleveranciers betaal ik terugleveringskosten?

Energieleveranciers zoals Budget Energie, OM Energie, Energie VanOns, Innova, Pure Energie, United Consumers, Gewoon Energie en Vrijopnaam hebben al een terugleverheffing ingevoerd. De hoogte van deze terugleverheffing verschilt per energieleverancier en wordt in mindering gebracht op je totale opbrengst. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van je energieleverancier zorgvuldig te bekijken voordat je een contract afsluit.

Hoeveel ga je betalen voor het terugleveren van zonne-energie?

De terugleverheffing wordt berekend op basis van hoeveel kilowattuur (kWh) zonne-energie je op jaarbasis teruglevert. De vaste kosten voor teruglevering zijn verdeeld in verschillende tariefschalen, waarbij de tarieven stijgen naarmate je meer kWh teruglevert.

Je kunt berekenen wat je overhoudt onderaan de streep door de terugleveringskosten af te trekken van de opbrengsten.

Opbrengst = (saldering x stroomtarief) + (teruglevering x terugleververgoeding) – Vaste terugleveringskosten

Hierbij geldt: Vaste terugleveringskosten = Aantal dagen x tarief per dag of maand uit bijbehorende schaal.

Heeft dit invloed op mijn terugverdientijd?

Ja, de terugleverheffing heeft invloed op de terugverdientijd van je zonnepanelen, maar deze blijft over het algemeen kort. De terugverdientijd voor een gemiddelde zonnepaneelinstallatie zonder terugleverheffing is ongeveer 6 jaar. Met de terugleverheffing kan deze oplopen tot ongeveer 7 jaar. Zelfs met deze extra kosten blijven zonnepanelen een rendabele investering, vooral als je je energieverbruik slim beheert en bijvoorbeeld gebruik maakt van een energie managementsysteem.

Conclusie: kies voor de juiste energieleverancier

De terugleverheffing is een nieuwe kostenpost voor zonnepaneeleigenaren, maar betekent niet dat zonnepanelen minder aantrekkelijk zijn. Door bewust te kiezen voor een geschikte energieleverancier en efficiënt gebruik te maken van je opgewekte stroom, kun je nog steeds profiteren van de vele voordelen van zonnepanelen. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de energiemarkt en zorg ervoor dat je het maximale uit je investering haalt.

Gratis adviesgesprek

Benieuwd of Zonnepanelen wat voor jou zijn? Vul het onderstaande formulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Zonnepanelen zonder aanbetaling

Geheel vrijblijvend adviesgesprek

Offerte zonder dat je ergens aan vast zit


"*" geeft vereiste velden aan

Waarover wil je advies ontvangen?